VANLIGA FRAGÅR

Här hittar du svar på alla de frågor som ofta ställs till Nyckeltrollet.


01. När mottar jag produktnyckeln som jag har köpt hos Nyckeltrollet?


Nyckeltrollet skickar dig din produktnyckel inom 24 timmar på alla dagar. På vardagar tar det vanligtvis en-två timmar innan du mottar din nyckel. Kom ihåg att du alltid kan installera Windows eller Office utan produktnyckel och har en vecka på dig att skriva in den i Office och hela 30 dagar på dig att aktivera Windows. Nyckeltrollet erbjuder kostnadsfri support på vardagar under öppettider, efter överenskommelse även andra dagar och på helger.


02. Hur länge är produktnyckeln som köpts från Nyckeltrollet giltig?


Alla operativsystem Windows 11, Windows 10, Office 2021, 2019, 2016 och 2013 samt bildbehandlingsprogrammen från Adobe och Corel är engångsköp, fullständiga utgåvor och avsedda för aktivering och permanent användning på en enda maskin. Antivirusprogrammen är i allmänhet avsedda för en eller flera enheter, dvs. antingen en dator eller en mobil enhet, t.ex. en mobiltelefon eller en surfplatta och

gäller för ett eller två år.


03. Kan jag aktivera Office som jag redan har vid att köpa en produktnyckel från Nyckeltrollet?


Det beror på: Du kan i allmänhet inte återaktivera det Office-program som du fick t.ex. från din tidigare arbetsgivare eller skola genom att bara ange en produktnyckel, eftersom det finns många underutgåvor av varje Office-program. I det här fallet kan du nu enkelt ta bort Office och dess rester i systemet med hjälp av "Office removal tool" och sedan installera och aktivera det Office du köper från Nyckeltrollet. Om du är osäker på hur du ska göra detta hjälper en av våra IT-supportrar dig på vägen.


04. Kan jag uppgradera Windows 11 eller 10 Home till Pro utan att installera om hela systemet?


Det kan du, men: Nyckeltrollet vet inte vilken underversion av Windows du har installerat, så detta kan inte garanteras. Du kan prova en liten lösning genom att ange en särskild uppgraderingsnyckel i kontrollpanelen, ladda ner alla uppdateringar, koppla bort internet och först därefter ange produktnyckeln för PRO-versionen. Skriv till Nyckeltrollets support om du vill uppgradera ditt Windows 11 Home eller Windows 10 Home till Pro, en av våra tekniker kommer att ge dig en särskild uppgraderingskod som måste anges före aktivering.


05. Vad är skillnaden mellan en retail och OEM-version?


Retailutgåvan kan flyttas till en ny PC medan OEM-versionen binder till datorn – du kommer fortfarande att kunna byta hårddisk, RAM och processor, men inte moderkortet.


06. Hur länge kommer programmen att uppdateras av tillverkarna?


Som allt annat har även programvara en viss livslängd. Vid någon tidpunkt slutar tillverkaren att ge ut säkerhetsuppdateringar eftersom det kommer helt nya versioner med nya funktioner, nyare datorer osv. Det betyder inte att programmet från och med den dagen inte kommer att starta, men det kan bli tekniskt föråldrat så att det inte har full funktionalitet eller är osäkert att använda på grund av säkerhetshål som från och med den dagen inte kommer att stängas. När Windows XP fasades ut kan du till exempel ha insett att du inte längre kunde logga in på din internetbank. MS har åtagit sig att tillhandahålla säkerhetsuppdateringar för:


  • Windows 11 fram till den 14 oktober 2025.
  • Windows 10 fram till den 14 oktober 2025.
  • Office 2021 fram till den 13 oktober 2026.
  • Office 2019 till och med den 14 oktober 2025.
  • Office 2016 till och med den 14 oktober 2025.


07. Kan jag köpa programvaran i en annan språkversion än svenska?


På begäran kan Nyckeltrollet tillhandahålla programvaran på andra språk än svenska; dessa språkversioner inkluderar engelska, franska, danska, norska och finska. Det finns dock program som inte alls finns på svenska eller andra nordiska språk; detta gäller i allmänhet produkterna i kategorin "server", som endast finns på stora språk som engelska, franska, spanska och tyska, samt bildbehandlings- och grafikprogrammen, som endast finns på engelska.


08. Varför är Nyckeltrollets priser så låga?


Nyckeltrollet kan erbjuda låga priser tack vare sitt fokuserade sortiment och duktiga inköpare. Nyckeltrollet deltar medvetet inte i programvarutillverkarnas partnerprogram och därmed inte på något sätt är bundit av deras prispolitik. Dessutom är hela processen digitaliserad – från inköp över lagring till leverans.


09. Finns det någon skillnad i kvalitet?


Det finns  skillnader i kvaliteten på de program som säljs på Internet: Flera av de program som Nyckeltrollet säljer kan aktiveras online med din e-postadress och produktnyckel direkt på tillverkarens webbplats, t.ex. setup.office.com. Där laddar du ner programmet direkt och du behöver inte aktivera via telefon. Detta gör installationen snabb, enkel och säker. Din Office sparas i ditt MS-konto och kan enkelt återaktiveras när du köper en ny dator. Dessutom: På så sätt kan du vara säker på att få en unik och ny nyckel som bara tillhör dig.


10. Är Nyckeltrollet den billigaste webbutiken?


Nyckeltrollets priser är låga och ofta de lägsta. Vi kan lika gärna erkänna att det någonstans på nätet alltid finns ett ännu billigare erbjudande - men inte samma! Det sunda förnuftet säger: Om något låter för bra för att vara sant är det förmodligen det. Till skillnad från olika "konkurrenter" säljer vi inte produktnycklar av typen MSDN, EDU osv. som inte är avsedda för privata slutanvändare eller företag och som till sin natur så småningom kommer att sluta fungera! Vi är fast övertygade om att vi alltid erbjuder det bästa förhållandet mellan pris och kvalitet! Dessutom får du en servicegaranti och kompetent svensk support på köpet - efter överenskommelse även på kvällar, helger och helgdagar, om det behövs.


11. Vad med VOL?


Till skillnad från olika konkurrenter har vi valt att inte förhandla delade volymlicenser - så vi har det på plats! Dessa produktnycklar kan snabbt blockeras av MS om de används på ett oavsiktligt sätt. Som utgångspunkt köper du en unik produktnyckel hos Nyckeltrollet. Om du har ett företag eller på ditt företags vägnar vill förvärva en hel volym, dvs. ett parti på minst 25, kan vi tillhandahålla det och till och med prata om en rabatt; ofta kan en volymlicens redan löna sig om du har 15 datorer med Office eller Windows som ska aktiveras.


12. Vad täcker Nyckeltrollets servicegaranti?


Vi garanterar den första aktiveringen på en enda maskin. Om fjärrsupport behövs tillhandahålls detta av våra IT-tekniker med hjälp av Windows skärmdelning, AnyDesk, TeamViewer eller ZoomMeeting.


13. Levererar Nyckeltrollet till utlandet?


Nyckeltrollet levererar till alla EES-länder, dvs. alla EU-länder samt Norge, Island, Lichtenstein och Schweiz. Om du befinner dig längre bort, t.ex. i Afrika, Amerika eller Asien, är det inte möjligt att aktivera programvaran där eftersom den är avsedd för aktivering inom Europeiska Ekonomiska Samarbetsområdet.

unsplash